Vad är en dator

Kursen är till dig som inte är ovan att använda datorer? Undrar du vad de kan göra och varför man behöver använda en dator? Välkommen! Du har hittat helt rätt. Det här dokumentet innehåller en översikt över datorer:
  • vad en dator är
  • Typer av datorer

En Dator är en elektronisk maskin som används för att behandla data.
Data kallas den tekniska representationen av information som lagras i filer på en dator

Du har säkert redan använt en dator. Kanske har du använt Facebook för att chatta med dina kompisar, spelat spel eller surfat på Internet. Många använder datorer skicka och ta emot data.

Man kan använda datorn till många olika saker. Men även om du har använt en dator så kanske du inte förstår hur den fungerar, eller känner till andra bra saker som du kan göra med datorn. Det är ofta bra att veta hur en dator fungerar. Om du gör det då kan du ta hand om din dator när det blir problem. Om du vet hur en dator fungerar kan du också använda den på rätt sätt.

Typer av datorer

Det finns många olika storlekar på och användningsområden för datorer. I ena änden av skalan hittar vi superdatorer, vilket är mycket stora datorer med tusentals sammanlänkade mikroprocessorer som utför extremt komplexa beräkningar. I andra änden av skalan har vi små datorer som är inbyggda i bilar, TV-apparater, stereoanläggningar, miniräknare och andra apparater. Dessa datorer är byggda för att klara ett begränsat antal uppgifter.
Persondatorn eller PC:n är avsedd att användas av en person åt gången. I det här avsnittet beskrivs olika typer av persondatorer: stationära datorer, bärbara datorer, handdatorer och Tablet PC-enheter.

Stationära datorer

 

Stationär
Stationära datorer är byggda för att användas vid ett skrivbord. De är ofta relativt stora och mer kraftfulla än andra typer av persondatorer. Stationära datorer består av olika komponenter. Huvudkomponenten, som kallas systemenheten, är ofta en fyrkantig låda som kan placeras på eller i närheten av skrivbordet. Andra komponenter, t.ex. bildskärmen, musen och tangentbordet, ansluts till systemenheten.
Bärbara datorer och netbook-datorer

 

Bärbara datorer är lätta flyttbara persondatorer med en tunn skärm. En bärbar dator kan drivas med batterier så att du kan ta den med dig vart du än åker. Till skillnad från stationära datorer omges såväl processorn som skärmen och tangentbordet av datorns hölje. Skärmen viks ned över tangentbordet när den inte används. 
 
Notebook


Netbook-datorer (kallas ofta bärbara minidatorer), är små, prisvärda bärbara datorer som har utformats för att utföra ett begränsat antal uppgifter. De har oftast mindre kraft än en bärbar dator, och används främst till att surfa på nätet och kontrollera e-post.

 

   Smartphone-enheter

Smartphone
Smartphone-enheter är mobila telefoner som har vissa av de funktioner en dator har. Du kan använda en Smartphone för att ringa ett telefonsamtal, ansluta till Internet, ordna kontaktinformation, skicka e-post- och textmeddelanden, spela spel och ta bilder. Smartphone-enheter har ett tangentbord och en stor skärm.

Tablet PC-enheter

Tablet
En Tablet PC är en dator som kombinerar funktionerna hos en bärbar dator och en handdator. Precis som bärbara datorer är de kraftfulla och har inbyggd skärm. Precis som med handdatorer kan du använda dem för att skriva anteckningar eller teckna på skärmen. Vanligen används en Tablet PC-penna i stället för en stylus-penna. De kan också konvertera handskrift till skriven text. Vissa Tablet PC-enheter är dessutom ”cabrioleter” med en skärm som kan snurras och vikas ut när du vill använda tangentbordet under skärmen.
Datorns delar
Datorn har flera delar. Datorn själv finns ofta i en skild låda som kallas centralenhet. Dessutom har datorn en bildskärm, ett tangentbord och en mus. Bildskärmen ser ut som en TV och visar det man arbetar med. Tangentbordet skriver man med. Med musen kan man peka på olika saker på skärmen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar